Photobucket28.12.2012.

Želiš promijeniti svijet? Počni od ovoga.

.

.

                                                                        Photobucket

.

Nemoj govoriti kako ti sam ništa ne možeš promijeniti i kako od tebe ništa ne zavisi. Nemoj misliti da tvoja jedna marka ništa ne znači. Ne zavaravaj se. Ne opravdavaj sebe sebi.
Ti jedan si bitan. Bitni su tvoji principi i istrajnost u tim principima. Bitna je pravda pa makar je sprovodili u gramima.
Svaki mjesec popije se toliko Coca-Cole, toliko se novca na nju utroši, da za vrijeme jednog prosječnog životnog vijeka i tebe u njemu kao njenog jednog potrošača, Coca-Cola kompanija na tebi zaradi više nego što misliš. Svaka marka za svaku Colu simbolično je jedan metak u puščanoj cijevi izraelskog vojnika nanišanjenoj..već i sam znaš u koga. U palestinsko dijete. Sjetimo se tog djeteta sljedeći put kada vidimo flašu Coca-Cole.
Svi mi to možemo promijeniti kada počnemo od sebe. Ako jedan mejsec ne popiješ ni jednu jedinu Colu, ne dadneš im ni fening svoga novca, već si nešto promijenio. Mnogo si promijenio. Pa tako sljedeći, pa grad po grad, država po država. Sve počinje od pojedinca. Od nas. Kompanija to odmah osjeti. To im se već dešavalo..kada su muslimani zbog uvredljivih karikatura na račun poslanika Muhammeda, saws, bojkotovali danske proizvode i ostali u tome istrajni danska je privreda to osjetila. Osjetila je i Coca-Cola mnogo puta šta znači bojkot ogromnog muslimanskog tijela. Samo zbog kontroverze o natipsu Coca-Cole za koji se vjerovalo da vrijeđa islam, prodaja Cole pala je za 10-15% u Egiptu, 2000. godine.
Još kad bi baš svi na tome ustrajali. No, nisu SVI ni bitni u ovoj priči, bitan si TI, kao pojedinac. Bitna je savjest, pravda, istrajnost. Bitna je svaka marka..da ne ode u ruke nepravednika.
A zašto treba biti istrajan i uvijek imati na umu u čije džepove se slijevaju tvoje marke i kako je svaka boca Cole čak i ona i od pola litra veoma važna, saznajte u sljedećim redovima.

 Coca-Cola proizvodi preko 3,000 različitih napitaka. Najpoznatiji među njima su:
Coca-Cola Coca-Cola Zero Dijetalna Cola Sprite Fanta Lilt Dr. Pepper Oasis Kia-Ora Schweppes Five Alive Minute Maid Roses Powerade Relentless Malvern glacéau vitaminwater®

 
Statistike o Coca-Coli

Coca-Cola kompanija sa ponudom od preko 3,000 proizvoda je najveći proizvođač napitaka na svijetu sa svojim podružnicama u preko 200 zemalja svijeta. U 2008. godini Coca-Cola je ostvarila profit od preko 20 milijardi američkih dolara. Zarađuje novac tako što svoje partnere koji se bave flaširanjem njenih proizvoda snabdijeva koncentratima, bazama za piće i sirupima potrebnim za njihovu proizvodnju. 76% punionica flaša širom svijeta u posjedu je Coca-Cola kompanije. Partneri koji flaširaju njene proizvode takođe pakiraju, prodaju i distribuišu njena pića svojim kupcima dobavljačima koji ih onda prodaju svojim kupcima, tj. širim masama.
Svaki dan u svijetu se konzumira 1.6 miliona Coca-Colinih proizvoda.

Coca-Cola odlikovana od strane Izraela

Od 1996. pa do danas Coca-Cola je bila vjeran branitelj Izraela. Prema izjavi izraelskog konzulata u Atlanti saznajemo da "Između Konzulata i Coca-Cole postoji čvrst odnos i da je Coca-Cola kompanija jedan od izraelskih bliskih trgovačkih partnera."

1997. godine uprava Izraleske ekonomske misije na izraelskoj svečanoj večeri dodjele trgovinskih nagrada odlikovala je Coca-Cola kompaniju za njezinu kontinuiranu podršku Izraelu u posljednjih 30 godina uključujući i "odbijanje Coca-Cole da se prikloni ekonomskom bojkotu Izraela od strane Arapske lige. Desetljećima je ovo koštalo Coca-Colu mogućnosti da svoje proizvode prodaje i u arapskim zemljama."
(Za razliku od toga, Pepsi se priklonio bojkotu Izraela od strane Arapske lige što je također obustavljeno u maju 1991. godine. Već 1992. godine Pepsi je ušao u trgovačke odnose sa Izraelom.)

 
Bliske veze Coca-Cole sa Američko-izraelskom trgovinskom komorom

Photobucket

Coca-Cola kompanija uvijek je bila u bliskim odnosima sa Američko-izraelskom trgovinskom komorom. Cilj Komore jeste razvijati izraelsku privredu unapređivanjem poslovnih odnosa između Izraela i Amerike. Od svoga osnivanja 1992. godine pa do danas, Komora je učestvovala u transakcijama sa Izraelom koje se procjenjuju na više od 950 miliona američkih dolara.

Trenutni potpredsjednik Američko-izraelske trgovinske komore je Joel Neuman iz Coca-Cola kompanije. Oficijelna internet stranica Komore navodi da su Neuman i ostatak uprave "posvećeni cilju otvaranja vrata izraelskim kompanijama unutar njihovih vlastitih kompanija i mreža poslovnih kontakata."

Coca-Cola aktivno i kontinuirano ohrabruje i druge korporacije da ulažu u Izrael tako što je postala pokrovitelj dodjele nagrada kompanijama koje pomažu rast i razvoj izraelske privrede.

U oktobru 2001. godine Coca-Cola je organizovala i održala prvu gala svečanost dodjeljivanja nagrada Američko-izraelske trgovinske komore, u svome sjedištu u Atlanti. Tom prilikom odlikovane su i nagrađane one kompanije koje su najviše doprinijele razvoju izraelske privrede. Nagrade je dodjeljivao izraelski ministar privrede za Sjevernu Ameriku Zohar Peri.

Svake godine Coca-Cola kompanija zauzima mjesto finansijskog pokrovitelja svečanosti dodjeljivanja nagrada u ime Američko-izraelske trgovinske komore koja odlikuje i nagrađuje one kompanije koje su dale najveći doprinos razvoju američko-izraelskih poslovnih odnosa, kreiranju radnih mjesta i ulaganju investicija u Izrael.

Photobucket

2003. godine na takvoj svečanosti u ulozi glavnog govornika pojavio se tadašnji izraelski ambasador u SAD, Dany Ayalon.

2007. godine na svečanosti dodjele nagrada u ulozi glavnog govornika pojavio se Coca-Colin izraelski menadžer i strateški upravitelj za Eurasia grupu, Richard Izsak.

U maju 2009. godine Coca-Cola je sponzorirala još jednu istu svečanost na kojoj je posebna nagrada dodijeljena poznatoj izraelskoj lobističkoj grupi AIPAC za uspješno lobiranje u Senatu koje je rezultovalo odbijanjem UN-ovog poziva na "hitno primirje" i odobravanjem nastavka izraelskog vojnog napada na Gazu.

Coca-Cola odlikovala ratnog zločinca

U septembru 2009. godine Coca-Cola je u prostorijama svoga sjedišta organizovala posebni doček u svrhu odlikovanja brigadnog generala Binyamina Ben-Eliezera, bivšeg izraelskog ministra odbrane, a sadašnjeg ministra industrije, trgovine i rada.

Photobucket

Na prijemu je prisustvovalo gotovo 150 članova Američko-izraelske trgovinske komore. Brigadni general Ben-Eliezer je ratni zločinac. Prema onome što dr. Aryeh Yitzhaki, izraelski vojni historičar kaže, IDF (Izraelske vojne snage) u toku šestodnevnog rata ubile su oko 1000 egipatskih ratnih zarobljenika. Ben-Eliezerova jedinica odgovorna je za jednu trećinu tih ubistava.

Dr. Yitzhaki navodi kako su 1967. godine u El-Arišu, palestinski dobrovoljci egipatske armije bili likvidirani u nacističkom stilu. Gabby Biron, desničarski novinar, koji je, prije nego što je bio prisiljen da napusti to mjesto, bio svjedok likvidacije 10 ratnih zarobljenika, potvrdio je Yitzhakove navode. Biron kaže kako su izraelski oficiri podvrgavali ratne zarobljenike kratkom ispitivanju. Ukoliko bi IDF (Izraelske vojne snage), prema naglasku zarobljenika, ustanovile da se radi o Palestincu, odvele bi ga iza zgrade, natjerale da iskopa sopstveni grob, i onda bi ga ustrijelile. Po mišljenju preživjelih iz Holokausta ovakav metod likvidacije upadljivo podsjeća na nacističke taktike ubijanja.

Ben-Eliezer bio je ministar odbrane u vrijeme Šaronove vlasti u kojoj su sprovedene operacije u kojima je Izrael brutalno napao i reokupirao palestinske gradove čineći ratne zločine bez ikakvog obzira prema palestinskim civilima. Među njima je i masakr u Dženinu.

Coca-Cola, Izrael, Mossad i lobi

Moše Wertheim, operativac Mossada bio je na čelu Američko-izraelske trgovinske komore pet uzastopnih godina. Wertheim je zajedno sa Abrahamom Feinbergom "doveo" Coca-Colu u Izrael, još 1968. godine.
Wertheim je trenutno predsjednik Coca-Cole u Izraelu.

Photobucket

Coca-Cola Izrael (glavna punionica), sa godišnjim obrtom od preko 900 miliona američkih dolara, jedna je od 10 najvećih Colinih flaširnih postorjenja. Obezbjeđuje blizu 5000 radnih mjesta u Izraelu. Coca-Cola Izrael posjeduje Tara Dairies, izraelsku drugu po veličini mljekaru koja svoje farme drži u ilegalnim izraelskim naseljima izgrađenim u Zapadnoj obali.

Coca-Cola Izrael takođe podržava Jevrejski nacionalni fond i sponzorira programe obuke za njihove radnike u različitim temama uključujući i izraelsko-arapski konflikt.

U julu 2002. godine proširila se vijest da će Coca-Cola izgraditi novo postrojenje na zemlji ukradenoj od Palestinaca u Kiryat Gatu i otvoriti 700 novih radnih mjesta. Ovaj plan se nije ostvario zbog spora oko dozvole i zbog nove potencijalne lokacije u Aškelonu.

U oktobru 2005. godine Coca-Cola je povećala svoje investicije u Izraelu, kupivši 51% Tavor vinarije.

Investicije u Izraelu

U martu 2007. godine, Coca Cola je poslala delegaciju najviših zvaničnika u Izrael. Cilj je bio ulaganje, potpisivanje strateških ugovora sa kompanijama i fondovima, i spajanje sa izraelskim kompanijama tehnologije. To je bio prvi put da je Američko-izraelska trgovinska komora poslala predstavnike iz jedne korporacije u Izrael.

Coca-Cola negira i ignoriše Palestince

U augustu 2009. godine, Muhtar Kent, predsjednik odbora i izvršni direktor Coca-Cola kompanije otišao je u Izrael da održi govor na globalnoj konferenciji o društvenoj odgovornosti, u Tel Avivu.

U svom nerealnom govoru o društvenoj odgovornosti, Kent je pohvalio Coca-Colinu podružnicu u Izraelu i govorio o tome kako "naša vizija održivosti u Coca-Coli jeste vizija svijeta u kojem će svi ljudi imati pristup čistoj vodi..gdje su naše zajednice i naša susjedstva prosperitetna.." - to je rekao na mjestu udaljenom nekoliko kilometara od okupirane Gaze za koju je Amnesty International u svom izvješću iz iste godine objavio: "Problemi sa vodom: Palestincima je onemogućeno pravično snabijevanje pitkom vodom" i takođe "90-95% vode u Gazi je zagađeno i nepodobno za piće".

Stanovnici Gaze (od kojih je 56% djece) moraju da piju zagađenu vodu jer im Izrael onemogućava pristup pitkoj vodi.

Coca Colin izvršni direktor nije nijednom spomenuo Gazu, kao da ona uopšte i ne postoji. Umjesto toga hvalio je Goldu Meir kao "velikog vođu" koja je odraz "društvene odgovornosti".

Golda Meir negirala je postojanje palestinskog naroda: "Ne postoji nešto što se zove palestinski narod...nije to kao da smo mi došli, istjerali ih i uzeli njihovu zemlju. Oni zapravo nikada nisu ni postojali."

Nastavio je svoj govor napominjući kako je Coca-Cola sponzorirala Specijalnu Olimpijadu (Olimpijada za sportaše sa intelektualnim poteškoćama) i kako se sastao sa nekoliko izraelskih atletičara koji su bili na Specijalnoj Olimpijadi. Opet, uopšte nije pomenuo palestinske atletičare, kao npr. 21-godišnjeg Lyad Abuelkheir koji ima Downov sindrom i koji se trebao natjecati u rukometu na Specijalnoj Olimpijadi u Irskoj 2003. godine. No, izraelske vlasti nisu mu dozvolile da otputuje u Irsku, bez obzira što je imao irsku vizu.

 
Pokroviteljska propaganda

 

Photobucket

U posljednje dvije decenije, Coca-Cola je svake godine sponzorirala JCC (Asocijacija jevrejske zajednice), a posebice JCC ljetne kampove (sa 77,500$ 2007. godine) i JCC Maccabi igre u kojima je svake godine učestvovalo oko 6000 jevrejskih tinejdžera iz različitih zemalja svijeta.

Jedan od ciljeva JCC Maccabi igara jeste da kultivira jevrejsku omladinu i da "u njima ohrabri njihovu identifikaciju sa državom Izrael". JCC nastoji da "ojača veze između sjevernoameričkih jevreja i Izraela".

JCC ove ciljeve ostvaruje dovođenjem izaslanika iz Izraela ( tzv. shlichim) koji vode ljetne kampove. Da bi neko bio shlichim morao je služiti vojni rok u Izraelskim vojnim snagama. Ti omladinci moraju nastojati širiti jevrejsko nasljeđe i cionizam i ohrabrivati članove da posjete Izrael. JCC šalje grupe mladih u propagandne posjete u Izrael gdje je stvarnost okupacije dobro skrivena od njihovih očiju.

 
Ostale bezočne aktivnosti

Pored podrške Izraelu, Coca-Cola se pokazala i u drugim dijelovima svijeta:

1. Coca-Cola isušuje svijet

Photobucket

Za spravljanje jednog litra Coca-Cole potrebno je 3 litra vode. Da bi zadovoljila ove ogromne potrebe za vodom, Coca-Cola preuzima kontrolu nad vodonosnicima u mnogim dijelovima svijeta. U ovim podzemnim komorama voda se skupljala stotinama godina. One predstavljaju nasljeđe za čitavu zajednicu na čijem području se nalaze, a Coca-Cola traći tu vodu što dovodi do nedostatka vode u određenim zajednicama u svijetu.

2. Coca-Cola optužena za ubistva radnika u Kolumbiji

 

Photobucket

Trgovinska udruženja širom svijeta pokrenula su kampanju bojkotovanja Coca-Colinih proizvoda optužujući kompaniju da su se njezine lokalne punionice u Kolumbiji koristile ilegalnim paravojnim odredima smrti da bi zastrašile, prijetile i ubile njihove radnike.

3. Dvostruki aršini - otrovna Coca-Cola u Indiji

 

Coca-Cola u Indiji nije ista kao Coca-Cola u Americi ili Engleskoj. U Indiji ona sadrži 30 puta veću dozu pesticida od one dozvoljene po standardima EU. Također sadrži i zabranjene supstance za koje se vjeruje da uzrokuju rak i rađanje beba sa fizičkim nedostacima.

 
Molim vas proslijedite sve ili barem neke od ovih informacija što većem broju ljudi i na što više mjesta. Ljudi ovdje nisu ni svjesni mnogih od ovih činjenica, a mnogi od tih ljudi da su svjesni drugačije bi postupili. Pa dužnost je svjesnih dostaviti informaciju nesvjesnima.

Nije teško početi izbjegavati ove napitke, bez obzira koliko nam prijali i koliko nam se sviđali. Uvijek možete pronaći alternativu. Njemačka Sinalco Cola ili naša Sky Cola. Šta im fali?
Nije ukus isti naravno, ali makar savjest mirna!
Ili, barem skroz ih zamijenite nekim voćnim sokovima. Zdravije je.
:
Izvore svih navoda kao i više informacija možete pronaći ovdje:

inminds.co.uk

.

tags: zašto bojkotovati kolu, zašto ne kupovati coca-colu, bojcot coca-cola, boycott coca cola, bojkotuj izrael 


Sve na ovom svijetu prašina je, ne vezuj srce za prašinu!

Ruyah design

Izazovi ateistima
Photobucket


Izdvojeni postovi
Postovi sa ove liste za koje su dozvoljeni komentari, uvijek su otvoreni za pitanja, sugestije, mišljenja bez obzira na datum objavljivanja ili aktuelnost teme koju obrađuju.


Photobucket

Islam je cool
Može li Bog stvoriti kamen koji ne može podignuti?
Čuvajte svoje NIKAD
O feminizmu
“Ja sam Izrael“
“Kad je bio juli“ – potpuno razočarenje!
Deutsche Welle: U Bosni nema beskućnika
We care for Palestine
Šta je hidžab a šta nije
“Ne pričaj mi o Muhammedu (saws)“
Prašinu sa tvojih stopala na svoje bih oči stavila
Homoseksualnost i njezina pogubnost
Japanski anime filmovi
Krivi smo mi a ne Bosna
Naši kompleksi
40 sramotnih stvari u kojima su SAD vodeće u svijetu
“Oprostiti ali ne zaboraviti“ – malo sutra!
Kome robuješ?
Krvnici dobitnici Nobelove nagrade za mir
Press TV
Učini poentu dostupnom!
Tinejdžerska trudnoća
Reci NE Facebooku
Nigdje lijepo nije kao kod kuće
Plan „7 vlada za 5 godina“
blogger.ba mahala
Još uvijek na temi blogger.ba
Zanimljiva komparacija!
Kvalitet vs. Smeće
Hidžab i djevojka - slideshow
Mediji – čudo šta nam rade
Kad trnci preko kičme prelete
Priča koja mi treba!
Think before you drink!
Grob svitaca
Islamofobija na blogger.ba
Istina pobjeđuje! (Nayzakovi posteri)
Niko me ne nervira
The Final Point – odličan kratki animirani film (by Ali Lotfi)
Dust is my bed
Židovski praznik Purim – pijančenje u Svetoj zemlji
Cionistički simboli Olimpijskih igara u Londonu
Zašto me bombama „oslobađaš“?
Bože, daj mi da ne zaboravim
Hadis o „Volim te“
Ubice
Čuvajte se ovih opasnosti na Facebooku
Dragi narod moj
U flašici je još uvijek bilo mlijeka
Marš mira 2011.
Shvati ljude. Ne osuđuj.
Svjetski dan Qudsa
Mile naše
Fascinantan je!
Traži se umjetnik sa malo morala
Džemat čeka na te, a šta ti čekaš?
Ne svađajte se, braćo
Abortus – strava i užas
Osmijeh je sunnet!
Uvredljivi film i demonstracije
Allah ti sve džaba dao
Prioritet majke je dijete
Zabranjena sloboda govora
Ovako ćeš poraziti zle sile
Ni u jednoj zajednici ne postoji 100%
Svaki dan jedan američki vojnik počini samoubistvo
Za šta je kriv izraelski narod?
Poznata francuska reperica prešla na islam (prvi intervju nakon 4 godine)
Frontovi
Gaza zahvalila Iranu
Šta mislite o Izraelu - anketa
Korak po korak
Sve će se u prah pretvoriti
Neka je selam poslaniku Istine i Svjetlosti
Ako nisi pročitao Kur'an, preslušaj prijevod
Blagodat u zabrani
Jedinstvo muslimana – prečeg ti nema brate! I sestro!
Silovanja u Kongu – sramota UN-a
Jeza me prođe
O Sudnjem danu i starim civilizacijama
Dobra je Bosna kakvi smo mi!
Malo elaboracije
Let's make money (Ekonomski hitmeni)
Ne spavaj na stomaku
Bojkotuj Coca-Colu, promijeni svijet!


Photobucket

Razgovor studenta i profesora o postojanju Boga
Uticaj riječi „Allah“ na ljude
Kader Abdolah – islamofob i lažov
Morska zvijezda
A good story about a king
Potpetice i kičma
Nošnja muslimanki u svijetu
Hvaljenoj uputi vjerni
Islam is so great and grand
Women – Queens of IslamJeste li?


BROJAČ POSJETA
226023

Powered by Blogger.ba